Concurrentie voor de Bitcoin van… de centrale banken

De Bank of England heeft zijn eigen cryptovaluta ontwikkeld. Daardoor komt een groot deel van de financiële functies nu echt op de tocht te staan. En monetair beleid verandert ook revolutionair.
De nieuwe ‘proto-currency’ is de RSCoin genoemd, en de implicaties ervan reiken oneindig verder dan die van de Bitcoin, die toch een beetje een hobbyproject van anarchisten zal blijven.
 
Want de RSCoin is, althans dat is de bedoeling, een instrument van en voor overheden, dat centrale banken in staat zal stellen om vraag en aanbod van ‘geld’ strikt onder controle te houden. De RSCoin zou bovendien een einde maken aan het dezer dagen idioot gevonden privilege van de commerciële banken om zelf ‘geld’ te creëren, op basis van lucht. 
 
“En wees gewaarschuwd!,” aldus Dr George Danezis, een van de wetenschappers die aan University College London werkt aan de concurrent voor Bitcoin. “Wie niet snel genoeg inspringt op deze ontwikkeling zal de boot onherroepelijk missen!” Hele organisatielagen gevuild met intermediaire functies in de huidige betaalsystemen, van beurshandelaren tot valuta-traders, zullen verdwijnen. En hetzelfde dreigt voor Visa, Mastercard of zelfs PayPal. 
 
University College ginbg in op de uitnodiging van de Bank of England vorig jaar om een radicaal nieuwe ‘secure digital currency’ te ontwikkelen. De bank zelf stelde een team van vier hooggeplaatste deskundigen beschikbaar om mee te denken over crypto-valuta en blockchain technology. Het resultaat werd onder de titel Centrally Banked Cryptocurrencies gepresenteerd tijdens het Network and Distributed System Security Symposium (NDSS) in San Diego. En ook de Britse overheid is nu met een beleidsstuk gekomen.
 
 
Veel centrale banken zagen Bitcoin aanvankelijk als een bedreiging van de monetaire rust en orde, maar zij lijken nu zelf de mogelijkheden te onderkennen – ook voor hun eigen plaats en rol in het financiële systeem.
De RSCoin heeft meer kans van slagen dan de Bitcoin, juist omdat het instrument geheel onder beheer van centrale banken zou blijven, inclusief de zo nodige ‘trust’ in de valuta die dan door de staten zelf gegarandeerd zou worden. 
Meer over RSCoin in de bovengenoemde documenten of via telegraph.co.uk.
 
Gerelateerde artikelen